Hur ska jag som förälder göra?

För föräldrar som läser detta:

Det faktum att denna sida finns berättar hur allvarligt det är att vissa tonåringar får denna typ av behov uppfyllt.

Prata med ditt barn, och var villiga att lyssna!

Till min förälder:

Är inte det här olagligt?

1979 förbjöds barnaga i Sverige. Förarbeten bakom lagen sa att barn har rätt till omvårdnad, trygghet och en god fostran, samt att barn skall behandlas med aktning för sin person och egenart.

Därför är det viktigt att om en tonåring tar upp denna fråga med dig som förälder, del är psykologiskt mogen, dvs fyllt tonåring som minst, och frivilligt ingår ett avtal med dig som förälder, gärna ett skrivet avtal av enklare slag som undertecknas mellan er. Du som förälder ska garantera ditt barns säkerhet när du får ditt barns förtroende.

Om du som förälder helt slår ifrån dig din tonårings fråga om smisk som bestraffning, accepterar du inte att din tonåring är moget nog att ta detta beslut. Fråga dig själv om han eller hon klarar detta.

 

Hur ska jag som förälder göra?

Lyssna på ditt barn.

Bestäm dig för vad du tänkt göra och låt inte dig själv ångra dig efter att du redan tagit beslutet.

Avsätt god tid för bara dig och din tonåring i enskilt samtal. Prata lugnt igenom varför regeln finns, på vilket sätt barnet brutit mot regeln, och vad straffet kommer att bli. Bekräfta att ni båda är överens om bestraffningen.

Planera god tid för bestraffningen i enskilt rum, utan syskon eller andra personers närvaro som ni inte från början kommit överens om ska delta. Fullfölj sedan vad ni kommit överens om. Gråt är naturligt och ofta en viktig komponent vid smisk, men inte alltid nödvändigt.

Låt din tonåring behålla de kläder på som ni kommit överens om. Fördelen med smisk på bara skinkor i motsats på underkläder är att du som förälder kan se resultatet och inte riskera skada ditt barn. För äldre tonåringar finns string-modeller av underkläder som är lämpliga att använda vid smisk.

Låt hon eller han lägga sig till rätta i den position ni kommit överens om. Beroende på fysisk storlek på din tonåring och på dig själv kan smisk utdelas antingen med ditt barn över dina knän eller över en pall eller sängkant där barnet har en kudde under magen. Upprepa muntligt för ditt barn vikten av vad ni kommit överens om, och att det är viktigt att han/hon ligger stilla under straffet.

Ta av eventuella ringar eller hinder på din egen hand eller arm när du ska smiska. Om ni kommit överens om ett redskap som hjälp, var noggrann med att ha testat dess styrka först mot eget lår eller underarm.

Endast skinkorna ska smiskas, undvik nedre delen av ryggen (njurar och andra viktiga organ) och låren (nerver). Hela skinkorna kan smiskas. Låt din hand falla ner på skinkorna i en takt du känner dig bekväm med. Låt det ta tid. Gå helst efter en färgskala i rosa till rött första gången för att lära känna ditt barns stjärt och reaktioner.

Prata inte under smiskandet mer än du känner nödvändigt. Ditt barn ska ha möjlighet att koncentrera sig på straffet.

När bestraffningen är klar, prata med din tonåring. Kramas gärna.

Lämna en kommentar